zondag 7 december 2014

Update: halverwege semester 1

Het is alweer een tijdje geleden dat er nog een berichtje verscheen op mijn blog. Beschouw dit maar als een teken dat alles hier dik in orde is! ;)  Hier volgt een kort overzichtje van wat ik de afgelopen weken allemaal uitgestoken heb. 

Yellow Mountains (黄山)
Nadat mama en papa terug naar huis waren, kwam er weer bezoek uit België: dit keer Henrik zijn ouders. Samen met hen heb ik de Yellow Mountains beklommen, 1 van de bekendste en mooiste bergen in China. Op donderdagmorgen vertrokken we met de bus in Hangzhou zodat we rond de middag konden beginnen aan de lange klim. Even voor de duidelijk: een berg beklimmen in China wil zeggen trappen oplopen. Honderden trappen die eindeloos lijken door te gaan. Hoe hoger we klommen, hoe mistiger het weer werd. Helaas konden we hierdoor amper iets zien van de oh zo beroemde bergtoppen. Tegen de avond kwamen we uitgeput en eerlijk gezegd een beetje teleurgesteld boven. We hadden zes uur aan een stuk gewandeld, nog amper iets gezien van het uitzicht en het hotel op de top viel serieus tegen (geen handdoeken, koud buffet, verschrikkelijk duur, plank als matras ed.). Toch besloten we, optimistisch als we waren, de volgende dag om 5u op te staan om de zonsopgang boven de bergtoppen te zien. Ook dit viel tegen aangezien de mist hier een stokje voor stak. Gelukkig begon het langzaamaan op te klaren en hebben we toch nog kunnen genieten van enkele prachtige uitzichten. Tegen de middag waren we terug beneden en konden we in alle trots zeggen dat we de Yellow Mountains overwonnen hadden (en jawel dat betekent wel degelijk wat in China!). 

Eindeloos veel trappen in de mist...

Vol spanning wachten op de zonsopgang...(die niet komt)




Shaoxing (绍兴)
Als een van oudste waterstadjes in China, was Shaoxing zeker een bezoekje waard. Perfect voor een weekenduistap, een half uurtje van Hangzhou met de trein. 






Schooluitstap naar Wuzhen (乌镇)
Op 28 november gingen we met school naar 'het Venetie van China'. Gezellig, oud stadje dat opeens overspoeld werd door 20 bussen buitenlandse studenten waardoor de authenticiteit wat verdween, maar het was nog altijd beter dan in de les zitten! :)




Daming mountain 
Zelfs na de eindeloos veel trappen van de Yellow Mountains, waren henrik en ik het niet beu om bergen te beklimmen. Dit weekend begaven we ons naar de Daming Mountain. Prachtig uitzicht! Minstens even mooi als de Yellow Mountains!




Voor degenen die denken dat ik hier niks anders doe dan op vakantie gaan (wat grotendeels zo is), maak ik even duidelijk dat er wel effectief gestudeerd wordt hier! Eind november hadden we onze eerste examenperiode, en ik kan met trots zeggen dat ze een groot succes waren! Om een beetje te relativeren, ze stelden niks voor in vergelijking met de examens in Leuven, maar dan nog. :)

zaterdag 8 november 2014

Papa en mama op bezoek: deel 1!

Na 2 en een halve maand in het verre China, werd het tijd dat mama en papa ook eens een kijkje kwamen nemen van hoe het leven er hier aan toe gaat. Omdat ze maar een week hadden, besloten we Shanghai, Yangzhou, Nanjing en Hangzhou te bezoeken. Uiteraard had ik ze nog zoveel meer dingen en plaatsen willen laten zien, maar dit was al een goed begin!

Shanghai
Omdat ze vlogen op Shanghai en omdat dit een van de grootste en meest moderne steden van China is, konden we niet anders dan Shanghai bezoeken. Buiten de wereldbekende Bund (skyline van Shanghai) en de rijke, Westerse wijken, bezochten we ook het traditionele Shanghai met de typische Chinese tuinen en tempels. 

 
Maquette van Shanghai


Yu tuinen in de oude stad

De Bund

De Bund




Uiteraard spendeerden we ook een hele dag aan winkelen in de zogenaamde 'fake markets' waar in kleine kraampjes alles, maar dan echt alles, in neppe versies verkocht wordt. Het aanbod neppe producten gaat van kleding en schoenen tot make-up, van souvenirs tot elektronica. Al wat je kan bedenken, wordt in China nagemaakt en verkocht. Deze 'fake markets' zijn ook de perfecte plaats om het principe van afdingen in de praktijk te zien. Wie blij is te kunnen afdingen tot de helft van de oorspronkelijke prijs laat zich zelfs nog vaak in het zak zetten. Om een echt koopje te doen, is het soms zelfs mogelijk om tot 1/10de van de prijs te gaan.

Onze aankopen  

Yangzhou (zusterstad van Bree)
Nu ze in China waren, waren mama en papa ook wel eens benieuwd naar de stad waarin en de mensen bij wie ik 3 jaar geleden verbleven heb. Overdag bezochten we het bekende Slender West Lake van Yangzhou en nog enkele andere bezienswaardigheden in de stad, 's avonds spraken we af met de mensen die toen voor mij gezorgd hebben om samen te gaan eten. Uiteraard aten we in een heel chique restaurant en kregen we alle typische gerechten van Yangzhou voorgeschoteld. 

Slender West Lake


De mensen van het Foreign Affairs Office

Het diner

Nanjing (hoofdstad van de provincie Jiangsu)
Het bezoek aan de stad Nanjing kwam eerder onverwacht, maar was echt de moeite! Ook hier hadden we eigenlijk nog veel langer kunnen spenderen, maarja niks aan te doen.. Nanjing is vooral bekend omwille van zijn Confucius tempel en het mausoleum van Sun Yat-sen: belangrijke persoon in de Chinese geschiedenis die een grote rol speelde bij de overgang van het keizerrijk naar de Chinese republiek rond 1911. Hij werd ook de eerste president van de Chinese republiek. Voor de duidelijkheid: Sun Yat-sen was de eerste president van Chinese republiek, maar niet van de huidige Chinese volksrepubliek die pas in 1949 gesticht werd. Nanjing is ook 1 van de weinige Chinese steden waar nog een deel van de oude stadsmuur behouden is gebleven. 
Confucius tempel

De stadsmuur

Mausoleum van Sun Yat-sen

Hangzhou
Natuurlijk heb ik mama en papa ook rondgeleid in mijn eigen stad, Hangzhou. Helaas hadden we maar 2 dagen en was het weer niet echt geweldig, maar ik denk (hoop) dat ze een positief beeld hebben van de stad waar ik dit jaar verblijf. De 2 dagen in Hangzhou ben ik zelf voormiddag nog naar de les gegaan terwijl mama en papa zelf op stap gingen in de stad. 's Avonds zijn we naar een show op het meer geweest: Licht- en dansspektakel op en rond het meer van Hangzhou. Ondanks dat we de hele avond regen hadden, was de show zeker de moeite! 


Blij met onze poncho's tegen de regen!

De show op het meer


Nu papa en mama op bezoek zijn geweest, zal ik mij de volgende 2 weken vooral moeten focussen op schoolwerk en studeren want de week van 20 november heb ik (helaas) examens! Daarna heb ik weer wat tijd om Hangzhou zelf en de omgeving nog wat verder te ontdekken! 

P.S.: Omdat papa de meeste foto's gemaakt heeft en omdat ik die foto's nog niet gekregen heb, moest ik mij voorlopig beperken tot foto's die ik met mijn GSM genomen had. De rest van de foto's wordt waarschijnlijk binnenkort nog bijgevoegd!





dinsdag 21 oktober 2014

Het leven in China: het eten!

Een van de dingen waar ik voor mijn vertrek het meeste tegen opzag was het Chinese eten. Mijn vorige ervaringen met de Chinese kookkunst zitten daar waarschijnlijk voor iets tussen. Maar ik ben heel blij om na bijna 2 maanden in China te kunnen melden dat mijn mening over dit aspect van China volledig veranderd is. En jawel, in de positieve zin! Ik durf zelfs te zeggen dat ik uitkijk naar de maaltijden hier! Om jullie een idee te geven van wat de alledaagse Chinees zoal eet (of de alledaagse internationale student in China) volgen hier enkele fototjes.

Ontbijt
Ik moet toegeven dat ik als ontbijt voorlopig nog vasthoud aan onze westerse traditie: namelijk brood met confituur. Uiteraard is het geen lekker vers brood zoals bij ons maar sponsachtig toastbrood ;) Tip: het grijze brood is veel beter dan het witte!

Lunch
Omdat ik altijd tot half 12 les heb, eet ik 's middags meestal in een van de vele kantines op de campus. Er zijn er minstens 5 waaronder een internationale kantine, een moslimkantine, een algemene kantine, ... Ik heb ze nog niet allemaal uitgetest.

土豆牛肉拉面: noodels met rundsvlees en aardappelen
牛肉炒饭: gebakken rijst met rundsvlees
Kantine op de campus

Diner
's avonds eet ik meestal iets 'uitgebreider' in een restaurant of in de kantine aan ons kot. Die kantine is zeer vergelijkbaar met de internationale kantine van op de campus maar zit altijd vol gewone Chinezen en geen studenten. Het systeem is meestal dat we met enkele mensen samen een aantal verschillende gerechten bestellen en dan delen ('s middags bestelt iedereen meestal elk zijn eigen gerecht).

Koreaans gerecht: rijst met rundsvlees
土豆丝: aardappelsliertjes
西红柿炒蛋: tomaat met ei
糖醋里脊: varkensvlees in zoetzure saus
茄子: aubergines
椒盐土豆: aardappelen
Kantine aan ons kot

Westers eten
Ondanks dat ik steeds meer fan word van het Chinese eten, kan een westers gerecht af en toe ook nog wel eens smaken. Deze uitjes beperk ik wel zoveel mogelijk aangezien westers eten hier belachelijk duur is. Je betaalt tussen de 5 en 10 euro! voor een westers gerecht waarbij de kans altijd bestaat dat je teleurgesteld of nog met honger van tafel gaat. 10 euro klinkt misschien niet zo duur, maar voor Chinese maaltijden ('s avonds) betaal je maximum 4 euro en voor lunch gemiddeld 2 euro!





vrijdag 10 oktober 2014

Nationale feestweek

Het schooljaar is nog geen 2 weken bezig en we hebben al terug vakantie..hier kan ik wel aan gewend raken! 1oktober is in China nationale feestdag omdat op die dag in 1949 de volksrepubliek China opgericht werd ( voor degenen die interesse hebben in de Chinese geschiedenis). Dit jaar was het dus nog een extra speciale dag, namelijk de 65e verjaardag van de volksrepubliek. Al sinds een week waren ze in Hangzhou druk bezig met de stad te versieren en overal Chinese vlaggen op te hangen. Het permament aanwezige rood in de straten werd zowaar nog roder en nog meer zichtbaar. Aangezien iedereen waarschuwde voor een gigantische volksverhuizing veroorzaakt door de miljoenen Chinezen die naar hun geboortedorp terugkeren voor de feestdagen, was ik voorbereid op het allerergste. Toch besloten Henrik en ik om niet in Hangzhou te blijven, maar te genieten van de lesvrije dagen en een (dit keer korter en dichter) reisje te maken in de provincie Zhejiang (onze eigen provincie). Op de een of andere manier zijn we erin geslaagd om de overgrote massa reizende toeristen te ontwijken en een weekje te ontspannen in de prachtige natuur van China.

Wenzhou 温州

Op zo'n 3u van Hangzhou (met de trein) ligt de stad Wenzhou. Wij waren echter niet geinteresseerd in de stad zelf maar in de Nanxi river valley die 30 km verder ligt. Prachtig berggebied met watervallen en meren.





Deqing 德清

De laatste 3 dagen van de vakantie brachten we door in een berggebied Moganshan op ongeveer 40 km van Hangzhou. Redelijk vergelijkbaar landschap als in Wenzhou, maar met heel veel bamboebossen. Het enige wat tegenviel waren de prijzen, hotels voor meer dan 100 euro per nacht en maaltijden 3x zo duur als in de rest van China. Het gebied staat nog vol koloniale gebouwen van de rijke Britten en Amerikanen die daar vroeger een vakantiewoning hadden. Nu is het ook nog altijd een populaire bestemming voor rijke Shanghainezen die nood hebben aan een weekend rust. Wij hadden gelukkig een redelijk goedkoop hotelletje gevonden en hebben de ietwat kleinere restaurantjes opgezocht. 




Het was misschien maar een kort en redelijk dichtbij reisje, maar het was perfect om te ontsnappen aan het drukke Hangzhou!





































zondag 28 september 2014

Start van het schooljaar!

Na bijna een maand in China te zijn werd het stilaan tijd dat het schooljaar echt begon. Zoals het hoort op Chinese universiteiten of departementen voor internationale studenten, staan er de eerste week vooral nog wat tijdvullende activiteiten op het programma: registratie, bezoek aan het politiekantoor voor verblijfsvergunning en de openingsceremonie met het overlopen van het schoolreglement en de do's en dont's van voorbeeldige studenten.
Ook moeten alle nieuwe studenten deelnemen aan de plaatsingstesten op basis waarvan bepaald wordt in welk niveau je terechtkomt. Het verdict van de jury: niveau 5 (van de 7).

Na de eerste week lessen kan ik eindelijk wat meer concrete info geven over het het schooljaar (en voor het eerste semester) er zal uitzien.
  • Elke voormiddag les van 8 tot half 12 (behalve dinsdag: 10 tot half 3)
  • Les in een klas met 20 andere studenten van Amerika, Canada, Korea, Japan, Australie, Thailand, Spanje, Roemenie, Oekranie, ...
  • Leerkrachten die heel vriendelijk en behulpzaam zijn, maar ook zeer strict (de les begint om stipt 8u en geen minuut vroeger of later)
  • Strenge regels in verband met aanwezigheid en te laat komen: meer dan 1/3e van de lessen afwezig zijn wil zeggen dat je niet mag meedoen aan het examen, 15 min te laat komen is gelijk aan 1 les afwezig zijn. Op tijd komen en verwittigen als je niet in de les kan zijn is de boodschap!
Klas 5.1

Ondertussen hebben we ook de academische kalender gekregen voor het eerste semester:
  • 1-7 oktober: vakantie omwille van nationale feestdag
  • 20 - 23 november: examens
  • 1-3 januari: 'vakantie' voor nieuwjaar
  • 20-29 januari: examens
  • 30 januari - 5 maart: wintervakantie
Voordat iedereen jaloers wordt over de vakantie van volgende week, vakantie in China is eigenlijk geen echte vakantie.. de lessen van de maandag en dinsdag moeten ingehaald worden in het weekend. Dit wil zeggen dat ik vandaag (zondag) naar de les geweest ben en de zaterdag na de vakantie ook naar school moet. Weekends inruilen voor vakantie, ik ben er nog niet uit of ik dan liever geen vakantie zou hebben..

Nog even vermelden dat ik ondertussen ook een kamergenote heb: Veronika, een tsjechisch van 26 jaar die al meer dan 5 jaar Chinees studeert. Ondanks dat haar niveau veel hoger is, zitten we toch in dezelfde klas. Goed voorbeeld van hoe effectief de plaatsingstesten waren! Het is gelukkig een heel toffe en een kamer delen lukt voorlopig redelijk goed.

Kamergenote Veronika

Het allerlaatste puntje van dit blogberichtje: mijn adres in Hangzhou (voor het geval iemand wil uittesten of het Chinese postsysteem even rampzalig is als het Belgische)

Lotte Janssen
Room B301
International Student Old Dorm (In Zheda Xincun)
Letter Box: 1542
Zhejiang University Yuquan Campus
310027 Hangzhou
Zhejiang Province
P.R. China

dinsdag 16 september 2014

Yunnan:provincie van de eeuwige lente


De provincie Yunnan, gekend voor zijn milde klimaat en mooie natuur, was de perfecte bestemming om even te ontsnappen aan het eindeloze geregel en gestress van in Hangzhou. Samen met Henrik vertrok ik op 2 september om 5u ’s morgens naar de luchthaven. De vlucht naar Kunming, hoofdstad van Yunnan, hadden we gelukkig in België al geboekt.  Onze reisroute hadden we ook al min of meer uitgestippeld. 





Kunming 昆明

Pagode van het Westen
Ondanks het feit dat Kunming de hoofdstad en een stad van 6 miljoen inwoners is, vond ik het er zeer gezellig en compact. Het vele groen, de gezellige achterbuurtjes, het mooie Cuihupark en zoveel meer zorgden ervoor dat ik direct fan werd van ‘de stad van de eeuwige lente’. Helaas hadden we maar een halve dag te tijd voor we de nachttrein naar Lijiang op moesten. Genoeg tijd om het centrum van de stad te ontdekken en te gaan eten met onze Belgische klasgenoot die in Kunming studeert. 

Cuihu park

Yuantong tempel

Lijiang 丽江

Met de trein vanuit Kunming waren we ongeveer 8u onderweg naar Lijiang. Even een handig weetje over treinen in China: in China wordt op treinen het onderscheid gemaakt tussen harde of zachte stoelen en harde of zachte bedden waarvan de harde uiteraard het goedkoopste zijn. Bovendien moet je dan nog kiezen op je het onderste, middelste of bovenste bed wil waarvan dan weer de bovenste het goedkoopste zijn. Ook handig om te weten is dat het een algemene regel is dat iedereen op de onderste bedden mag zitten. Best het middelste of bovenste bed pakken dus ;). Ondanks het feit dat we tickets voor harde bedden hadden, sliep ik van de minuut dat we instapten tot de minuut dat de trein stilstond. De ‘harde’ bedden waren zelfs zachter dan de matrassen op kot.

Lijiang
De volgende halte was Lijiang, een zeer toeristische bestemming voor zowel Chinese als buitenlandse toeristen. De oude stad van Lijiang is exact hoe China in films en boeken wordt beschreven, kleine straatjes met kraampjes, paviljoentjes, rode lampionnetjes, ... Heel gezellig om door te wandelen en gelukkig viel het aantal toeristen mee. In de buurt van Lijiang ligt het kleinere dorpje Shuhe, zeer vergelijkbaar met Lijiang, maar authentieker en minder toeristisch.

Shuhe


Tiger leaping gorge 虎跳峡

Vanuit Lijiang nemen we ’s ochtends de bus naar de tiger leaping gorge. Een gigantische kloof in een schitterend landschap waar we een trektocht van 2 dagen maken. In de kloof stroomt de Yangzi (de langste rivier van China en de derde langste ter wereld). De eerste dag wandelen we ongeveer 8u boven aan de bergkam waar het uitzicht op de kloof magnifiek is. ’s Avonds overnachten we halverwege de kloof in een guesthouse met uitzicht op de bergen en de kloof. Ongelofelijk mooi! De tweede dag dalen we af tot aan het water om de kolkende massa water van dichtbij te bekijken. Gewoonweg onbeschrijfelijk! We hebben regelmatig afgezien tijdens de trektocht (omwille van de hitte en onze zware rugzak), maar dit was zonder twijfel het hoogtepunt van de vakantie! 


Dag 1
Uitzicht vanuit onze kamer
  
Dag 2

Shangrila 香格里拉

Vanuit de tijgerkloof nemen we de bus naar Shangrila, het noordelijkste punt van onze trip en bijna op de grens met Tibet. De stad zelf stelt bijzonder weinig voor, maar een gids neeemt ons een dag mee naar de omliggende natuur rond Shangrila. Heel anders dan het landschap dat we tot dan toe gezien hebben: graslanden in plaats van bergen en een gigantisch meer met helder water in plaats van de zandkleurige woeste Yangzi. Ondanks dat we liever zelf op pad gaan in plaats van met een gids, moeten we toegeven dat het ook zo zijn voordelen heeft. Een minibusje dat je overal, hoe afgelegen ook, naartoe brengt, eten in een lokaal restaurantje, op bezoek bij een echte tibetaanse familie die eten voor ons kookt, ... Een heel groot minpunt aan de dag was het paardrijden! Paardrijden op tibetaanse wedstrijdpaarden die nog eens extra gek gemaakt worden door de lokale ruiters en waar je bijna gedwongen wordt om zelf te galopperen (terwijl ik absoluut niet het gevoel had dat ik het paard onder controle had): absoluut een hel voor mij! Buiten mijn verschrikkelijke paardrij-ervaring vond ik het een boeiende uitstap.


Napa hai




Dali 大理

Om even wat afwisseling te hebben ruilen we de natuur rond Shangrila in voor de oude stad van Dali. De oude stad zelf is te vergelijken met die van Lijiang, maar nog toeristischer. We komen eindelijk eens westerlingen en zelfs Nederlandstaligen tegen. Ook hier zoeken we de wat kleinere dorpjes op rond het Erhaimeer waar we de lokale marktjes bezoeken. We beslissen om ook de bekendste attractie, namelijk het park met de 3 pagodes, te bezoeken (ook al zijn onze reisgidsen hier niet zo positief over). Zelf ben ik heel blij dat we toch beslist hebben om het redelijk dure toegangsticket (12 euro) te kopen want achter de 3 pagodes zelf ontdekken we een eindeloze reeks tempels met een gigantische bergketen als achtergrond. Het landschap en het uitzicht op de stad maken de toegangsprijs helemaal goed.
Lokale markt
Drie pagodes



Xishuangbanna 西双版纳

Onze laatste stopplaats was degene waar we op voorhand het meest naar uitkeken: de jungle in het tropische Xishuangbanna! Even voor de duidelijkheid, Xishuangbanna is een regio en Jinghong (op het kaartje) is een van de grootste steden uit de regio. Omdat we echt een trektocht door de jungle willen maken, huren we opnieuw een gids (Stone) in voor 2 dagen. Dag 1 begint direct avontuurlijk met een picknick naast het water en vanaf dan een twee-uur durende wandeling door en langs een rivier. Omdat we al snel door ons drinkwater heen zijn, laat Stone ons het vocht uit suikerriet zuigen. Niet al te lekker en niet al te effectief, maar we voelen ons echt op een survival doorheen de jungle. We zijn blij wanneer we boven op de berg arriveren in het dorpje waar we de nacht doorbrengen. Al moeten we even slikken bij het zien van onze ‘guesthouse’: een soort boerderij volledig gebouwd uit hout met enorm veel kippen, varkens en honden. Het bos wordt ons toilet en een simpele matras op de grond vlak boven de beesten vormt ons bed. Gelukkig is er wel een douche (een hok afgesloten door een gordijn) met warm water. Ons avondmaal bestaat volledig uit zelfgekweekte groenten, gemaakt boven een houtvuur. Niet de beste maaltijd van de reis en een verschrikkelijke nacht met heel weinig slaap, maar een geweldige ervaring die ik niet snel zal vergeten. Een van de vele momenten in China waarop dat ik besef dat het leven in België enorm luxueus en gemakkelijk is. Dag 2 bestaat uit een wandeling langs de andere kant van de berg terug naar beneden naar de oever van de Mekong rivier. Opnieuw een vermoeiende, maar onvergetelijke trektocht!

Ons 'hotel'




Om even kort samen te vatten enkele hoogtepunten die ervoor zorgen dat ik zeker nog een keer terug wil naar Yunnan:

  • De fantastisch mooie natuur
  • De rustige manier waarop de lokale bevolking leeft
  • Het eten: meer bepaald de patatten! (nooit gedacht dat ik ooit zin zou krijgen in Chinees eten, maar het is dus effectief al voorgekomen)
  • De vele verschillende minoriteiten verspreid over Yunnan
  • Het tropische fruit dat overal te plukken valt
  • De goedkope, goede hotelletjes (max. 15 euro voor 2 voor een nacht)
  • De vele plaatsen waar we nu helaas geen tijd meer voor hadden, maar waarvoor ik zeker nog een keer opnieuw naar Yunnan wil

Kortom, het was de perfecte manier om nog even te ontspannen voor het schooljaar effectief begint!