dinsdag 21 oktober 2014

Het leven in China: het eten!

Een van de dingen waar ik voor mijn vertrek het meeste tegen opzag was het Chinese eten. Mijn vorige ervaringen met de Chinese kookkunst zitten daar waarschijnlijk voor iets tussen. Maar ik ben heel blij om na bijna 2 maanden in China te kunnen melden dat mijn mening over dit aspect van China volledig veranderd is. En jawel, in de positieve zin! Ik durf zelfs te zeggen dat ik uitkijk naar de maaltijden hier! Om jullie een idee te geven van wat de alledaagse Chinees zoal eet (of de alledaagse internationale student in China) volgen hier enkele fototjes.

Ontbijt
Ik moet toegeven dat ik als ontbijt voorlopig nog vasthoud aan onze westerse traditie: namelijk brood met confituur. Uiteraard is het geen lekker vers brood zoals bij ons maar sponsachtig toastbrood ;) Tip: het grijze brood is veel beter dan het witte!

Lunch
Omdat ik altijd tot half 12 les heb, eet ik 's middags meestal in een van de vele kantines op de campus. Er zijn er minstens 5 waaronder een internationale kantine, een moslimkantine, een algemene kantine, ... Ik heb ze nog niet allemaal uitgetest.

土豆牛肉拉面: noodels met rundsvlees en aardappelen
牛肉炒饭: gebakken rijst met rundsvlees
Kantine op de campus

Diner
's avonds eet ik meestal iets 'uitgebreider' in een restaurant of in de kantine aan ons kot. Die kantine is zeer vergelijkbaar met de internationale kantine van op de campus maar zit altijd vol gewone Chinezen en geen studenten. Het systeem is meestal dat we met enkele mensen samen een aantal verschillende gerechten bestellen en dan delen ('s middags bestelt iedereen meestal elk zijn eigen gerecht).

Koreaans gerecht: rijst met rundsvlees
土豆丝: aardappelsliertjes
西红柿炒蛋: tomaat met ei
糖醋里脊: varkensvlees in zoetzure saus
茄子: aubergines
椒盐土豆: aardappelen
Kantine aan ons kot

Westers eten
Ondanks dat ik steeds meer fan word van het Chinese eten, kan een westers gerecht af en toe ook nog wel eens smaken. Deze uitjes beperk ik wel zoveel mogelijk aangezien westers eten hier belachelijk duur is. Je betaalt tussen de 5 en 10 euro! voor een westers gerecht waarbij de kans altijd bestaat dat je teleurgesteld of nog met honger van tafel gaat. 10 euro klinkt misschien niet zo duur, maar voor Chinese maaltijden ('s avonds) betaal je maximum 4 euro en voor lunch gemiddeld 2 euro!





vrijdag 10 oktober 2014

Nationale feestweek

Het schooljaar is nog geen 2 weken bezig en we hebben al terug vakantie..hier kan ik wel aan gewend raken! 1oktober is in China nationale feestdag omdat op die dag in 1949 de volksrepubliek China opgericht werd ( voor degenen die interesse hebben in de Chinese geschiedenis). Dit jaar was het dus nog een extra speciale dag, namelijk de 65e verjaardag van de volksrepubliek. Al sinds een week waren ze in Hangzhou druk bezig met de stad te versieren en overal Chinese vlaggen op te hangen. Het permament aanwezige rood in de straten werd zowaar nog roder en nog meer zichtbaar. Aangezien iedereen waarschuwde voor een gigantische volksverhuizing veroorzaakt door de miljoenen Chinezen die naar hun geboortedorp terugkeren voor de feestdagen, was ik voorbereid op het allerergste. Toch besloten Henrik en ik om niet in Hangzhou te blijven, maar te genieten van de lesvrije dagen en een (dit keer korter en dichter) reisje te maken in de provincie Zhejiang (onze eigen provincie). Op de een of andere manier zijn we erin geslaagd om de overgrote massa reizende toeristen te ontwijken en een weekje te ontspannen in de prachtige natuur van China.

Wenzhou 温州

Op zo'n 3u van Hangzhou (met de trein) ligt de stad Wenzhou. Wij waren echter niet geinteresseerd in de stad zelf maar in de Nanxi river valley die 30 km verder ligt. Prachtig berggebied met watervallen en meren.





Deqing 德清

De laatste 3 dagen van de vakantie brachten we door in een berggebied Moganshan op ongeveer 40 km van Hangzhou. Redelijk vergelijkbaar landschap als in Wenzhou, maar met heel veel bamboebossen. Het enige wat tegenviel waren de prijzen, hotels voor meer dan 100 euro per nacht en maaltijden 3x zo duur als in de rest van China. Het gebied staat nog vol koloniale gebouwen van de rijke Britten en Amerikanen die daar vroeger een vakantiewoning hadden. Nu is het ook nog altijd een populaire bestemming voor rijke Shanghainezen die nood hebben aan een weekend rust. Wij hadden gelukkig een redelijk goedkoop hotelletje gevonden en hebben de ietwat kleinere restaurantjes opgezocht. 




Het was misschien maar een kort en redelijk dichtbij reisje, maar het was perfect om te ontsnappen aan het drukke Hangzhou!